O nas O nas O nas O nas

Gostilna Plevna

Gostilna Plevna je sinonim za tradicijo in odličnost. Naša gostilna je ena najstarejših v Škofji Loki, saj njeni začetki segajo vse v drugo polovico 19. stoletja, natančneje v leto 1877, ko je dobila svoje ime. Tega leta so bili Turki, ki so plenili po Balkanu in pomenili veliko nevarnost, zaustavljeni s strani črnogorske vojske v kraju Plevlja. Ta novica je v Loko prišla ravno v času, ko je takratni loški župan, Gašper Karlin, sedel v svoji gostilni in razpravljal z lokalnimi veljaki. Novica jih je tako navdušila, da je Gašper namenil svojo gostilno poimenovati Plevna in to ime nosi še danes. 

Za rodbino Karlinovih se od poimenovanja gostilne naprej uporablja ime Plevnarjevi. Andrej Karlin, brat posestnika in župana Gašperja Karlina, je bil v začetku 20. stoletja tržaško-koprski škof, kasneje tudi mariborski. Po prezgodnji Gašperjevi smrti je gostilno prevzela žena Ana, leta 1957 pa sin Gašper. Oče Gašper se je vpisal v zgodovino zaradi izvirnosti imena, njegov sin Gašper pa zaradi zaslug, da po drugi svetovni vojni gostilne oblast nikoli ni uspela podržaviti ali zapreti, saj je vse, ki so prišli s tem namenom preprosto nagnal. Zaradi tega pogumnega dejanja so ga vsi poznali, pripoveduje o svojem očetu Andrej Karlin, najstarejši izmed otrok Gašperja in Francke, ki je vodenje prevzel leta 1987. Gostilna Plevna danes sicer ne obratuje, vendar rod, ki prihaja, ostaja v gostinskih vodah, tako da se za obstanek imena in gostilne ni bati. Andrej je močno zavezan svoji rodbini in dragoceno znanje ter izkušnje svojih prednikov predaja naprej sinu Gašperju.       

Tako lahko zagotovo trdimo, da ima gostilna Plevna že od leta 1877 zares razgibano zgodovino. Obiskovali so jo mnogi ugledni gostje, eden izmed njih, ki jo je redno obiskoval s svojimi slikarskimi prijatelji, je bil najbolj znan slovenski impresionist Ivan Grohar (1867-1911). Gostilna je bila znana po tem, da so se vsakemu gostu posvetili in večina uglednih gostov je prihajala, ker so se pustili razvajati in presenetiti s svetovanjem hrane in pijače.
 
Spletko