O nas O nas O nas O nas

Gostilna Kašča

Gostilna Kašča je gostilna z dolgoletno tradicijo. Družina Karlin smo poznana loška rodbina in se z gostinstvom ukvarjamo že vse od konca 19. stoletja. Naša domača gostilna je bila Gostilna Plevna, danes pa že dvajseto leto delujemo in ustvarjamo v mogočni kašči.  

Kamnita kašča je ena izmed najbolje ohranjenih srednjeveških zgradb v mestu. S svojo mogočnostjo in veličino dokazuje svojo pomembno vlogo, grajena iz kamenja in z močno zamreženimi okni pa ohranja svoj starinski videz. Kašča je bila v srednjem veku poleg gradu najbolj pomembna zgradba, saj je v njej zemljiški gospod shranjeval naturalne dajatve, ki jih je pobiral od svojih podložnikov. Tu so merili in shranjevali žito, predvsem oves, pšenico in rž ter sir. Upravljal jo je kaščar. Potres leta 1511 jo je močno poškodoval, vendar jo je dal takratni škof Filip obnoviti, o čemer priča tudi kamnita reliefna plošča z grbom freisinških škofov na južni fasadi. Od takrat se podoba kašče ni več bistveno spreminjala. Za njeno gradnjo so porabili približno 115.000 kamnov, celotna zgradba pa tehta približno 3 tisoč ton. Kašča ima obliko nepravilnega pravokotnika, ima dvoje vrat in 39 oken. 

Leta 1963 je bila razglašena za kulturni spomenik. Stavba je bila obnovljena leta 1995, ko smo svoje prostore v njej dobili tudi mi, saj je bila kašča skozi svojo zgodovino vedno povezana s hrano in ljudmi. Več o naši ponudbi
 

MEDIJI O NAS

Okus tedna 2016 (Slovenske novice)
Okus tedna 2011 (Slovenske novice)
Damijan Potočnik: Sarme s proseno Kašo (Slovenske novice)
Kašča, bogata nekoč, bogata danes  (časopisna priloga Nedelo)
 
Spletko