Ponudba - default Ponudba - default Ponudba - default Ponudba - default Ponudba - default

Jedilnik

Lokalno, domače, okusno; to so temelji, na katerih je osnovana naša kuhinja. Domača hrana, lokalno pridelane sestavine  in bogato kuharsko znanje nam omogočajo pripravo okusne in prefinjene hrane. Ponudba naših jedi je zelo pestra: ponujamo lokalno značilno hrano pod imenom Okusi loškega podeželja*, strežemo srednjeveško hrano** pripravljeno na moderen način, najbolj poznani pa smo po naročilu jedi »a la carte«, saj naši kuharji znajo pripraviti prav vsako jed, ki si jo naši gostje zaželijo; ribe, jagnjetino, perutnino ter druge vrste mesa in divjačino. Strežemo tudi pice in odlične sladice, najbolj poznani smo po domači gibanici.

SPECIALITETE

Domača pašteta
Gratinirani polži
Loški zvitki
(sestavljeni iz uležane govedine, polnjeni z lisičkami in jurčki z jajcem v čebulni omaki z rdečim vinom s pečeno polento)
Domače koline
(sezonsko)
Visoška pečenka
Svinjska krača
Telečja krača
Jagenjčkova krača
Jagnječja zarebrnica
Telečji T-bone steak
Razne vrste klobas
(kranjska, gorenjska, pivska, …)
Poljanska postrv
Polnjeni trtni listi s proseno kašo in zelenjavo, paradižnikov concasse – sezonsko
Medla
(sezonsko – starodavna loška jed, v slanem kropu kuhana prosena kaša in moka, zabeljena z ocvirki in s topljeno smetano)
Loška smojka
(sezonsko – izdolbena repa nadevana s proseno kašo)
Kuhan jabolčni štrukelj s piro in cimetovo omako
Domača gibanica
Loška grmada
 
 

HLADNE PREDJEDI

Pršut z olivami ali melono
Narezek »Kašča«
Hobotnica v solati
Goveji carpaccio
Domača pašteta
Caprese (mladi sir, paradižnik, bazilika)

 

TOPLE PREDJEDI

Jurčki – lisičke (sezonsko)
Gratinirane beluši (sezonsko)
Pečen mladi sir
Bučke – Jajčevci po želji
Šampinjoni z gorgonzolo
Potpuri toplih predjedi (za 2 osebi)
Ocvrti sir
Gratinirane kapesante – 3 kos
 
 

JUHE

Goveja juha z rezanci
Gobova juha
Dnevna juha

 

TESTENINE

Njoki, široki rezanci
Idrijski žlikrofi (slovenska specialiteta)
Mesna lazanja
Rezanci s tartufi
Omake za testenine: gobova, gorgonzolna, pečenkina, paradižnikova, rukola – pršut
 
 

RAZLIČNE VRSTE PIC
 

 

PRIPRAVLJENE JEDI

Lonec Kašča (dnevna enolončnica)
Golaž, vampi
Gobova mineštra
Telečja krača s prilogo
Svinjska krača s prilogo
Jagnječja krača
Svinjska pečenka s prilogo
Krvavica s prilogo (sezonsko)
Pečenica s prilogo (sezonsko)
Kmečka pojedina s prilogo (sezonsko)
Pivska klobasa
Kranjska klobasa (slovenska specialiteta)

 

JEDI PO NAROČILU

Biftek »Dajzinger«
Biftek v poprovi omaki
Tagliata na žaru
Goveje rezine na rukoli
Žrebičkov file po tržaško
Žrebičkov medaljon s tartufato
Saltinbocca alla romana
Telečji medaljon »Loka«
Svinjska ribica s suhimi slivami
Ombolo po siciljansko
Svinjski zrezek po želji
Freisingško nabodalo
Mešano meso na žaru
Puran po Ticinsko
Puran po želji
Piščančji pohančki s krompirjevo solato

 

VEGETARIJANSKE JEDI

Vegetarijanski krožnik
Jajčevci z mozzarelo in pelati
Sirovi štruklji z jurčki

 

MORSKE JEDI

Orada, brancin
Tunin file s pečeno zelenjavo
Ocvrti lignji
Lignji na žaru

 

SLADKOVODNE RIBE

File postrvi s prilogo
Postrv po tržaško
 
 

PRILOGE (po izbiri)


 

SOLATE (solatni bar)


 

SLADICE

Tiramisu
Domača gibanica
Sadna bomba
Sladoledna porcija
Sirovi štruklji
Palačinke
Loška grmada
Čokoladni mousse
Panna cotta
Sadni krožnik (sezonsko)
 

Opombe:
*Okusi loškega podeželja je projekt, s katerim želimo ohranjati recepte naših babic, vse od sestavin pa do krožnika. S tem spodbujamo ohranjanje in oživljanje drobnega lokalnega gospodarstva, svojim gostom pa na ta način nudimo hrano, ki je značilna za naše okolje in katerih sestavine so pridelane lokalno.
**Škofja Loka kot najbolje ohranjeno srednjeveško mesto v Sloveniji ne slovi le po svoji bogati zgodovini, ampak tudi pestri kulinarični zapuščini naših prednikov. Srednjeveška kuhinja temelji predvsem na žitnih in močnatih jedeh, ki pa jih danes pripravljamo na moderen način. 
***Škofja Loka je mesto Pasijona. Leta 1721 je pater Romuald napisal najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku, Škofjeloški pasijon. V pred velikonočnem času vsakih nekaj let ulice Škofje Loke zaživijo v podobah Pasijona. V ta namen smo pripravili pasijonski meni, ki je osnovan na postnih jedeh.
 
Spletko